torstai 25. heinäkuuta 2013

Kanamaisia mietteitä

Haimme tänään kanoille kalkkia (40 kg säkki 11 euroa), koska muutamaan otteeseen kuluvan kuun aikana kanojen munat on olleet munintapesässä rikki selkeästi heikon kuoren vuoksi. Kananmunan kuorien antaminen on riittänyt tähän asti, mutta nyt tuntuu, ettei itse jaksa syödä siihen tahtiin munia kun kanat kalkkia tarvitsevat. Varsinkin, kun olemme joutuneet syömään kaupan munia, jos olemme lahjoittaneet munia tuttaville.

Kanat ovat toistaiseksi tuoreruokakiellossa. Kanojen pyllyt on hieman suttuiset, joka saattaa aiheutua liiasta tuoreesta ruoasta. Kanat onkin kovasti lähiaikoina saaneet apilaa, tomaattia, kurkkua, kaalia, omenaa, mansikkaa ja mustikkaa. Nyt niiden on tyytyminen riisiin, makarooniin, leseisiin, leipään yms.

Tänään illalla kauppareissun päätteeksi, kun vein kanoille kalkkia, ne olivat vetäytyneet jo sisälle orrelle. Tottakai, kun kello oli monta tuntia yli kuuden. Varmuudeksi laskin kanat ja kukon pimeästä nurkasta todeten, että yksi puuttuu. Orvokki oli munintapesässä haudontapuuhissa!  

Ja miksi kanat piti ihan laskea? Koska jossain vaiheessa kiivainta kanalan- ja aitauksenrakennusta olin yliväsyneenä laittanut kanojen luukun kiinni luullen kaikkien olevan sisällä. Vaan eivätkä olleet. Talvikki parka oli jäänyt ulos! Onneksi yöllä ei ollut satanut ja Talvikki oli löytänyt nukkumaorren ulkorappusista. Aamulla Talvikki pelmahti avaamastani luukusta sisälle kanalaan, ja kukko oli sille vihainen, että missä sitä on luurattu koko yö ja antoi huutia Talvikille tehden pyörähtäviä liikkeitä jaloillaan ja ajaen sitä hieman takaa. Sittemmin kanat on siis tarkasti laskettu, että varmasti kaikki ovat sisällä.

Ukko-kukon aamujumppaa yhdellä jalalla, hop!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!