Niittytyöläiset 2013

Toisena laidunkesänä niittytöissä oli yhdeksän suomenlammaspässiä 9.6. - 7.9.2013:


"Kaksjakymmenen"
Kaksjakymmenen sai nimensä yhden vitsin mukaan, joka liittyi pituuteen. Oheisesta kuvasta näkee hyvin, että pässi oli lähes puolet korkeampi muita pässejä. Se muistutti varsaa, ja olisi varmasti loppusyksystä ollut hevosen kokoinen, mutta pässi pääsi autuaimmille laidunmaille jo 7.7.2013.
Kaksjakymmenen ei varsinaisesti itse aiheuttanut mittelöitä, mutta ehkäpä juuri kokonsa puolesta muut halusivat haastaa sitä. Myrskyn kanssa 210 äityi tappelemaan verissäpäin. Kaksjakymmenen lähdön jälkeen lauma oli harmoninen kooltaan ja mittelöiltään.


"Herra Metersson"
Herra Meterssonin nimi liittyy samaan vitsiin kuin Kaksjakymmenen. Pässi oli aivan ylisöpö ja pieni kuin karitsa. Kärsi alusta asti pahasta jalkavaivasta, jonka vuoksi teurastettiin jo 7.7.2013. Myös Meterssonin lähdön jälkeen lauma oli harmoninen, kun perässä ei kulkenut enää nilkuttavaa pikkupässiä.


"Kakkapylly eli Kakkis"
Siskoni tyttö Jasmin (7 vee) oli kysynyt Villeltä miksi kutsumme tätä pässiä Kakkapyllyksi. Ville oli käskenyt Jasminin katsoa pässin peräpuolta, jonka jälkeen Jasmin oli luonut Villeen ymmärtävän katseen...
Pässi ei koskaan saanut sen parempaa kutsumanimeä, sillä se pysytteli aina omissa oloissaan eikä tehnyt tuttavuutta. Sen kerran kun yritin ohimenevää Kakkista rapsuttaa, niin se yritti vihaisesti puskea minua!
Kakkis siirtyi ajasta ikuisuuteen 26.8.2013.


"Poskiparta"
Kuvassa vasemmalla. Jos tarkasti katsoo, niin näkee Poskiparralla poskiparran. Ehti kesyyntyä mukavaksi ennen teurastusta 26.8.2013.


"Täplä-Ukkonen"
Kutsuimme pässiä ensin Pilkuksi. Sitä olisi voinut kutsua myös Ihaaksi, koska se välillä muistutti kovasti aasia sinne sun tänne sojottavine korvineen. Pilkku sai kuitenkin uuden nimen juhannuksena, kun siskoni poika, Tomi 4 vee, nimesi pässin komeasti Täplä-Ukkoseksi.
Luonteeltaan kiltti, mutta tarvittaessa osallistui kolmantena pyöränä pässien välisiin pukitteluihin. Kerjäsi rapsutuksia kuuluen suosikki viisikkoon.
Teurastettiin 3.9.2013.


"Patti-Matti eli Matti"
Omasi alkujaan pienen toispuoleisen patin, jonka vuoksi sai nimekseen Matin. Patti ehti kehittyä mukavan kokoiseksi sarven aluksi kesän aikana. Tosi kiltti ja hyväluonteinen pässi, joka kuului suosikki viisikkoon. Kerjäsi rapsutuksia.
Teurastettiin viimeisten joukossa 7.9.2013.


"Pikku-Matti"
Pikku-Matilla oli vastakkaisella puolella kuin Matilla pieni sarven patti, josta sen hyvin tunnisti. Nimestään huolimatta kyseessä oli kuitenkin ihan hyvän kokoinen pässi, joka piti kiipeilemisestä. Kiipesipä se jopa puuhun!
Pikku-Matti oli kaikkien kaveri. Se nautti rapsutuksista lepuuttaen usein päätään rapsuttajan vatsaa vasten. Villen siskon tyttö, Martta 4 vee, antoi Pikku-Matille lisänimen Meri-Salama.
Pässi kuului suosikkipässeihin, ja teurastettiin viimeisten joukossa 7.9.2013.


"Sulo"
Sai nimensä ensimmäisenä tuloiltanaan, koska oli niin suloinen tehdessään heti meihin tuttavuutta muiden aristellessa uutta paikkaa. Oli kova puskemaan, muttei vihaisesti, vaan sillä lailla nuohoten ja kyhnyttäen. Jos jotakuta muuta rapsutteli, niin sai Sulon varmasti tulemaan paikalle jalkaa kyhnäämään, että hei, mua kans!
Aivan ihana ja mieletön pullukka, vaikkakin välillä hieman rasittava kyhnyttämisensä kanssa. Tuskin tarvitsee mainita, että kuului suosikkipässeihin, ja teurastettiin erittäin haikein mielin 7.9.2013.


"Myrsky"
Siskoni tyttö Jasmin (7 v.) nimesi pässin Myrskyksi. Myrsky antoikin myrskyvaroituksen mittelemällä Kaksjakymmenen kanssa oikein tosissaan, verissäpäin. Muuten Myrsky oli lauhkea lammas, kunhan sai olla joukon johtaja.
Myrsky kuului minun lempipässeihin ei yksin kainuun harmas värityksensä vuoksi, vaan luonteensakin puolesta. Piti ja kerjäsi rapsutuksia. Myrskyn häntä pingahti hassusti pystyyn heti, kun niskasta rapsutti.
Kuului ehdottomasti suosikkiviisikkoon. Teurastettiin 7.9.2013.


Kesän 2013 pässiporukka täytti juhannuksen tienoilla vuoden. Niiden hormonit hyrräsivät jo aivan eri lailla kuin viime vuoden pässien. Vähän väliä olivat hyppimässä toistensa selkään ja mittelöivät keskenään kuka on kuka. Onneksi samanlaisia mittelöitä kuin Myrskyllä ja 210:llä oli ei tullut enää kesän mittaan.

Tämä porukka söi myös niittyä aivan eri malliin kuin edellisvuoden pässit. Nämä rouskuttivat koiranputken korsiintuneet varretkin sekä pajut rankoineen päivineen!

Kesä oli myös totaalisen erilainen kuin 2012, jolloin satoi vain vettä päivästä toiseen. Nyt helle helli ja aurinko paistoi lähes joka päivä! Vettä kului usein 40 litraa päivässä, kun viime vuonna sitä ei tarvinnut vaihtaa kuin likaantumisen vuoksi.


Kiitos pässeille niittytöistä, ja maukkaasta lihasta!


Lampolaan rakennettiin kanala ja ulos tarha, jossa tepasteli kaksi brahma-kanaa ja kukko. Kesän päätyttyä kanat palasivat halki puolen Suomen takaisin kotiinsa ja kukko päätyi pataan.

Kiitos Orvokille ja Talvikille n. 189 munasta sekä Ukko-kukolle makoisasta lihasta!


1 kommentti:

  1. Hienoja tarinoita, oli hauska lukea. Sami olisi myös hyvä nimi jollekin uudelle pässille.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!