tiistai 10. joulukuuta 2013

Valokuvajoulukalenterin 10. luukku

Suomessa kasvaa noin 25 poimulehtilajia, jotka asiaan vihkiytynyt erottaa toisistaan lehtimuodon, lehtien hammastuksen ja kasvin karvaisuuden perusteella. Yleisimmät lajit ovat hakamaapoimulehti, laidunpoimulehti ja piennarpoimulehti. Maallikkona väittäisin, että kuvan poimulehti on laidunpoimulehti sen karvaisuuden ja lehtien hammastuksen perusteella.


Saateettomanakin päivänä poimulehtien lehtihampaiden kärkiin saattaa erittyä pisaroita. Poimulehtien vesihelmillä uskottiin olevan voima muuttaa rauta kullaksi. Näistä alkemistien kokeiluista on syntynyt kasvin latinankielinen nimi Alchemilla. Poimulehtien pisaroilla uskottiin myös pystyttävän palauttamaan neitojen neitseellisyys sekä nuoruus ja kauneus.

Poimulehteä voi käyttää rohdoksi, kasvinvärjäykseen sekä kosmetiikkaan. Poimulehtien nuoret lehdet sopivat mainiosti salaatteihin. Alkukesän varjossa kasvaneet lehdet ovat parhaimman makuisia. Kuivassa paikassa kasvaneiden lehdet saattavat olla kitkeriä ja sitkeitä. Lehtiä voi käyttää myös vihersilppuna leivän päällä tai kuivata teeaineeksi. Kuivatut lehdet sopivat pieninä määrinä myös leivonnaisiin. Tuoreita ja kuivattuja kukkia sekä siemeniä voi käyttää mausteena.

Ohessa oiva resepti ensi kesän rikkaruohon kitkentää ajatellen!

Kitkijän ilo

2 dl saviheinän nuoria lehtiä silputtuna
1 dl poimulehden nuoria lehtiä silputtuna
2 dl sipulinnaatteja tai ruohosipulia silputtuna
1 omena ohuina, pieninä suikaleina

kastike:
1 dl kermaa
2 tl etikkaa
suolaa, sokeria

Vihannekset huuhdellaan huolellisesti ennen silpuamista. Salaatti sekoitetaan ja kastike kaadetaan pinnalle.

(reseptin lähde: Lehtonen, U. 1979. Herkkuja luonnosta ja puutarhasta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!