torstai 31. toukokuuta 2012

Sekalainen seurakunta


Niittytyöläisistä on sovittu, että ne kuljetetaan työmaalle sunnuntaina 10.6.2012! Kuusi pässiä tulevat noin kolmen kuukauden kesäpestiin 2 ha luonnonniitylle.

Olen pitopaikkatunnuksen hakemisen lisäksi rekisteröitynyt myös lammaspitäjäksi, koska ostamme pässit omaksi. Jos olisimme palauttaneet kesän päätteeksi pässit takaisin maatilalle olisi pelkkä pitopaikkatunnus riittänyt.

Olin mielessäni kuvitellut, että työläiset kasvaisivat luonnonlaitumella noin teurasikäsisiksi, mutta ne ovatkin vuosikkaita pässejä. Toisaalta hyvä, sillä kuulemani mukaan ne ovat rauhallisia eivätkä karkaile, jos ruokaa riittää. Ja kuulemma jos karkaavatkin, niin eivät laiskuttaan kovin kauas. Nähtäväksi jää kuinka hanakoita niittytyöläiset ovat karkaamaan omalle vapaalle.

Meille saapuvat niittytyöläiset ovat kuulemma "pakon sanelemina" laiduntaneet jo vapusta asti, joten laitumelle totuttamisesta ei tarvitse huolehtia. Ne ovat kuitenkin laiduntaneet verkkoaitauksessa, joten sähkölankoihin totuttaminen lienee paikallaan. Kuulin myös lammaspaimenelta, että työläiset olisi hyvä malttaa pitää sisällä tallissa pari päivää ensi alkuun, jotta oppivat pitämään tallia turvallisena paikkana.

En osaa kuvitella kuinka aikuiselta pässiltä vuosikkaat jo näyttävät. Tuskin niillä sentään yhtä komeat sarvet on kun kuvassa komeilevalla Lopen Pappilanpuiston pässillä. Minulta kysyttiin onko pässien värillä väliä. Pyysin sellaista mukavan sekalaista seurakuntaa. Nyt jännittää minkälainen työporukka sieltä on tulossa!

2 kommenttia:

  1. Hei! Jännää ja kuulostaa hyvältä että ovat jo vähän vanhempia ja että ovat jo laituimella ollut keväällä.

    Ovatko ne suomenlampaita? Kuvalla olevat hyvät sarvigeenit kun nykyään taitaa olla harvinaisia suomenlampaiden parissa. En muistakaan että olisin koskaan nähnyt suomenlammasta sarveilla, kainuun harmaata ja ahvenanmaalaista kylläkin olen nähnyt.

    T. Annika Michelson, lampaanpaimen http://annikamichelson.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Niitylle tulee töihin suomenlampaita.
    Saattaa olla, että tuo kuvan pässi on kainuun harmas tai ahvenanmaanlammas, sillä Lopella oli myös niitä suomenlampaiden lisäksi.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!