lauantai 12. toukokuuta 2012

Tutkittu juomavesi


Vanha ja ränsistynyt kaivo syksyllä 2009.

Pääsiäislomalla tutkitutimme kaivoveden, jota emme ole käyttäneet kun eläinten juomavetenä sekä lisäksi pesu- ja perunankeitinvetenä. 

Suomussalmen terveysviranomaiselta haimme steriilejä vesinäytepulloja. Vesinäyte tuli toimittaa Kajaaniin ympäristölaboratorioon muistaakseni viimeistään vuorokauden kuluessa näytteen otosta.

Laaja talousvesitutkimus maksoi 125 € ja tulokset tulivat viikossa. Tuloksissa lukee, että näytepulloissa oli ollut sinistä tekstiilikuitua. Meidän nostoämpärin köysi on sininen!

Sinisen tekstiilikuidun lisäksi kaivovedestä oli löytynyt muutakin silmin havaitsematonta. Vesi ei vaikuta mitenkään samealta, mutta sen sameusarvo ylittää kuitenkin suositusarvon. Sameus voi johtua savesta, raudasta tai muista hiukkasista. Sameudella sinänsä ei kuitenkaan ole terveydellisiä haittavaikutuksia, joten vesi täyttää hyvälle talousvedelle asetetut laatuvaatimukset.

Nyt vettä (ja sinisiä tekstiilikuituja) voi huoletta koirien ja kissan lisäksi juoda myös lampaat ja ihmiset!


Vanha kaivon kansi nurin ja uusi rakennettu päälle syksyllä 2009. Samalla ympäriltä kaadettiin isoja raitoja ja pusikkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!