perjantai 11. lokakuuta 2013

Munia litsaamaan!

Orvokki ja Talvikki on munineet kesäkuun toisesta päivästä alkaen yhteensä noin 181 munaa. Kirjanpito saattaa joiltain päiviltä uupua, mutta keskimäärin munia on tullut 10/viikko. Sanotaan, että kana munii munan päivässä, paitsi yhtenä huilaa, joten munia olisi voinut viikossa tulla jopa 12. Orvokillahan oli kuitenkin pitkä munimattomuuskausi hautomishalujen ja sulkasadon vuoksi.

Munista sanotaan, että ne säilyvät parhaiten 12-14 asteen lämpötilassa. Ennen kaikkea lämpötilan tulisi olla tasainen. Kaupan muniin parasta ennen päiväys lasketaan muninnasta 28 päivää eteenpäin, mutta oikein säilytettynä ne säilyvät useita kuukausia. Sanotaan myös, että munien lähellä ei tulisi säilyttää esim. sipulia, koska siitä voi tarttua makua  tai hajua munaan huokoisen kuoren läpi.

Liian tuoreesta munasta ei meinaa irrota kuori millään, vaikka sen kuinka kylmällä vedellä säikäyttäisi. Villen isä piti tärkeänä, että munankuoren piti antaa sekuntti kuivahtaa ennen kylmällä vedellä huuhtelua. Villen perheeltä opin myös miten kananmunia litsataan. Keitetyt aamiaiskananmunat kopautettiin yhteen ja kenen munankuori oli vankkaa tekoa koki aamupalapöydässä hurmion tunteen voitettuaan muut. ;) Eipä meillä taida tänäkään päivänä päätyä yksikään keitetty muna syödyksi ilman litsausta. Onko litsaus tuttu sinulle? Sehän on vanha karjalainen perinne, jossa kylläkin kuorien kopauttelun voittanut sai hävinneiden rikkoontuneet munat!

Kuvassa Orvokin & Talvikin pienehköjä munia. Orvokki munii rusehtavia, täydellisen sileitä ja usein hieman suippoja munia. Talvikki munii valkoisia, pyöreitä ja usein hieman kuoreltaan röpelöisiä munia.

Ei muuta kuin munia litsaamaan kansainvälisen munapäivän kunniaksi, jota on kuulemma vietetty lokakuun toinen perjantai jo vuodesta 1996.

2 kommenttia:

  1. Hyvää munapäivää vaan! :-D
    Onpa kauniita munia. Ei ollut entuudestaan tuttu tuo litsaus, täytyypä joskus kokeilla! Syön kyllä hirmu harvoin munaa, siitä tulee jotenkin ihan ähkytäyteen, varsinkin jos laitan juustoa samalle leivälle (tai munakkaaseen) niin tuntuu kuin olisi kiviä syönyt. Toisaalta pysyy nälkä poissa ainakin puoli päivää.
    Ja NYT alkoi tietenkin tehdä hirveästi mieli munia eikä mulla ole niitä jääkaapissa!

    VastaaPoista
  2. Munien litsauskilpailuja pidetään Virossa pääsiäisenä. Se onkin leikki numero 1, tässä video miten se käy: http://www.youtube.com/watch?v=L7ahobFGJvQ

    Niksenä on monet miten voitat tätä kilpailua.

    Toinen on keitettyjen munien vierritys pienestä mäestä alas ja muna joka vierii pisin matka voittaa...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!