sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Kolme uutta kasvilöytöä!

Olen tällä viikolla tehnyt kolme uutta kasvilöytöä! Sisäinen Hemulini on löydöistä sekä innoissaan että kauhuissaan.

Tämän bongasin tänään aamulla, kun Halin kanssa lampsutin niityn toiseen laitaan laittamaan aurinkokennon päälle. Virtaa kerätäksemme paimen on sammutettu yöksi, kun lampaat on lampolassa. Kasvi oli jotenkin heti tutunoloinen. Tarkemmin syynättynä se muistuttaa horsmaa, eikö vain? 

Katselin Luontoportin sivuilta horsmia ja löytämäni kasvi saattaisi olla suohorsma (Epilobium palustre). Suohorsma on maitohorsman jälkeen yleisin horsmamme, enkä silti muista ennen kiinnittäneeni kasviin mitään huomiota. Kasvi onkin melko vaatimaton pienine lehtineen ja pikkuruisine, vaaleanpunaisine kukkineen. Suohorsma viihtyy keskiravinteisilla ja mielellään ajoittain tulvivilla paikoilla. No, voin kertoa, että tänä kesänä "tulvii" lähes koko niitty! Eilen oli koko päivän aurinkoista ja lämmintä, mutta tänään taas sataa... 

Suohorsman näköislajeja ovat vuorolehtihorsma ja turjanhorsma. Turjanhorsma on sen verran haastavampi erottaa suohorsmasta, että se on kuvattu uutena lajina vasta 1970 luvulla. Turjanhorsma on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi. Sitä kasvaa eteläisimmillään juurikin täällä Kainuussa. Turjanhorsman nimestähän tulee väkisinkin mieleen täällä Suomussalmella vaikuttanut Ilmari Kianto ja hänen taiteilijakotinsa Turjanlinna. Turjanlinna on saanut nimensä Turjanrannikon ja Turjan tietäjän mukaan. Mistä lie horsma on saanut etuliitteekseen turjan.

Alkuviikosta löysin tällaisen. Tätä heinää kasvaa "pilvin pimein" niityllä, mutta en ole ennen huomannut siinä näin komeita tähkiä/pähkylöitä. Harmittaa ihan vietävästi, että kasvikirja ei tullut mukaan. En ole pystynyt tunnistamaan tätä heinää tai saraa tai mikä lie onkaan. Sisäinen Hemulini on harmissaan. Kuka päästäisi Hemulin piinastaan ja kertoisi mikä kasvi tämä on?

Ja viimeisenä myöskin alkuviikosta löytämäni kasvi, josta sisäinen Hemulini on kauhuissaan. Älä sano, että tämä on pelto-ohdake? No, jokin epätoivottu ohdake, takiainen tai karhiainen kuitenkin. Tämä irvistää raivaamastamme pahoin pajukoituneesta alasta, jossa ei ensimmäisenä kesänä ihminen voinut kävellä eikä lammas laiduntaa. Nyt pajukko on lyhyenä ja risut kulotettu. Aluskasvillisuudesta tunkee ilahduttavan paljon erilaisia kasveja kuten maitikkaa, pillikkeitä, virnaa yms. Mutta näköjään kun yhden ongelman saa kutakuinkin hallintaan, puhkeaa uusi!

Edit 20.7. klo 22.40
Tuo keskimmäinen kasvi on ilmeisesti pullo- tai luhtasara. Mietin myös miksi noita kasvin komeita tähkiä/pähkylöitä nimitetään, mutta ne on pullakoita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!