lauantai 16. kesäkuuta 2012

Laidun lohko 1

Olemme jakaneet n. 2 ha niityn kahteen lohkoon. Ohessa ei mittakaavassa oleva suuntaa antava pohjakuva ensimmäisestä laidun lohkosta.

Lohko rajoittuu pohjoisesta metsään, jonka takana häämöttää meidän rantaviivaa. Rajasimme laitumen osittain metsän puolelle, mutta ainakaan vielä pässit eivät ole käyneet siellä, ellei ensimmäistä karkumatkaa oteta huomioon. Silloin ne painuivat rinteestä alas metsikköön kököttämään varpujen ja suopursujen sekaan.

Etelästä laidun rajaantuu mökin pihapiiriin sekä toiseen laidun lohkoon. Pässit ovat jo haaveillen pälyilleet toisen laitumen suuntaan...

Lännestä laidun rajaantuu metsään ja idästä naapurin pihaan. Vielä pässit eivät ole siellä asti käyneet. Saattaa olla etteivät käykään, sillä edessä on tiheä vatukko näkösuojana, jota on naapurin puolelta jo hieman ehditty raivata alas.

Piirrokseen on keltaisella katkoviivalla merkitty poikien tähän asti kulkema alue. Melko tarkkaan pojat on edetessään popsineet koiranputken kukat. Niitty muuttuu valkoisesta keltaiseksi, koska myrkylliset niittyleinikit jätetään rauhaan.

Olemme myös huomanneet, että ne saattavat aloittaa kukilla. Vaihtavat ruohoon tai heinään ja sen jälkeen hamuavat lehdeksiä.

Onkohan niityllä tarpeeksi virikkeitä ja vaihtelua pässipojille vai pitäisikö sinne vielä kaataa puita? Jonkin verran nuorta haapaa olemme jo kaataneet, mutta pojat eivät vielä ole käyneet siellä asti.
Niityllä on myös muutama isompi kivi ja ilmeisesti aikanaan niityltä raivattu kiviröykkiö. Eilen illala Usko-pässi kiipeili kiven päällä ja kurotteli mitäpä muutakaan kuin kukkia.

2 kommenttia:

  1. Yleensä.ne eivät syö leimikit.mutta minä huomasin että Triip jolla on vatsa kipeä söi sitä yksi päivä. No löysää vatsaa sillä oli jo ennen sitäkin.

    Hyvä tuo sun piirtämä kuva. Tuollainen kuva on myös hyvä laittaa opinnäytetyöhön. Minä olen nyt piirtänyt numeroilla karttaan miten liikkuvat. Ja pian tulee reitti myös GPS kautta kun laitan pannat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me huomattiin eilen, että ainakin osa pässeistä söi myös niittyleinikkejä. Mietittiin, että oliko ahneuksissaan vahinko vai ihan tarkoituksellako nappasi kukinnon suuhunsa.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!