perjantai 29. kesäkuuta 2012

Raivausta ja niittoa

Ville on lähes päivittäin raivannut niittyä raivaussahalla. Poistettavaa kasvillisuutta on niin paljon, ettemme ehdi käydä kesässä läpi koko niittyä.

Olemmekin nyt keskittyneet laitumen sisäpuolisiin osiin raivaten lähinnä pajukkoa ja vatukkoa. Aikaa vievää hommaa, mutta myös palkitsevaa, koska kätten työ tulee esiin heti.

Oheisessa kuvassa näkyy raivattua vatukkoa ja kuinka komeasti vanhat, maisemallisesti merkittävät, koivut tulevat pikkuhiljaa vatukkoryteikön keskeltä esiin.

Ville on myös raivaussahalla niittänyt keskiosan ensimmäisestä lohkosta, koska jostain syystä pässit kiertävät niityn reunoja syöden niityn keskiosasta vain satunnaisesti.

Laidunpaine tuntuu tällä hetkellä olevan liian pieni. "Laiskan pulskeat" pässit eivät ehdi syödä niittyä sitä tahtia kuin se kasvaa. Saa nähdä tasaantuuko laidunpaine loppukesää kohti, kun kasvillisuuden kasvu ja ravinteikkuus vähenevät.

1 kommentti:

  1. Suomessa puhutaan kovin paljon laidunpaineesta mutta voi niittyä hyvinkin hoitaa pienemmällä laidunpaineella ja sitten elokuussa tehdä jälkiniittoa. Heti kun laidunpaine on korkeampi voi tulla ongelmia matojen kanssa - näin omasta mielestäni on paremmin jos on matalampi laidunpaine. Eikä kiirettä pitää pitää kun kunnostaa niittyä. Paras tulos saa jos malttaa ottaa rauhallisesti ja antaa kunnostus kestää.

    Pajujen ja leppien emopuut kannattaa kaulata vesurilla ja kaataa vasta parin vuosien kuluttua, näin kuolee myös juuret. Juuri nyt onkin oikea aika kaulata puita kun lehtimassa on suurin. Nyt on myös oikea aika alkaa tekemään kerppuja lampaile talveksi. (jos pitää eläimet yli talven).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!