tiistai 12. kesäkuuta 2012

Olemme tehneet aitaa, aitaa ja hieman vielä aitaa


Lampaat tulivat sunnuntaina iltapäivästä Lepistön lammastilalta melkoisen seikkailun jälkeen, kun niitä ajelutettiin pakettiauton perässä metsäteitä ensin melko monta kilometriä harhaan ennen kuin löysivät perille. Pakettiauton takaosassa heinien seassa kökötti kuusi suloista pässipoikaa. Olivat paljon pienempiä kuin olin kuvitellut! Eikä mikään ihme sillä pässit ovat viime syksyisiä eli eivät ihan vuosikkaita.

Pidimme pässejä tallissa ensimmäisen yön. Olimme saaneet lammaspaimenelta vinkin pitää lampaat  2-3 päivää sisällä, vaikka mieli niitylle ne tekisikin päästää. Emme malttaneet aivan täysin ohjetta noudattaa, sillä jo seuraavana päivänä pienoisen aidan kohennuksen jälkeen päästimme pässit niitylle.

Tunnin verran meni hyvin. Sitten Rohmuksi nimeämämme ahne pässi sai aidasta tällin ja porukka juoksi pakokauhun omaisin elkein tallin taa. Olimme ensin tyytyväisiä, että tälli tuli ja kaikki hyvin.
Kohta meille kuitenkin valkeni, että mikään ei ole hyvin. Laidun oli tyhjä ja pässipojat tiessään!

Pässit oli painattaneet paniikissa lankojen läpi metsään, josta saatiinkin kuin saatiinkin ne houkuttelemalla takaisin aitaukseen. Aitauksessa ne painelivat suorinta päätä talliin nuolemaan kivennäistä. Pam, ovi kiinni ja pässit saivat lopun päivää olla kerppujen varassa tallissa!

Ensimmäisenä päivänä pässit olivat niin nälkäisiä, että niille kelpasi ihan kaikki maitohorsmasta lähtien. Pihlaja tuntui olevan maittavampaa kuin koivu. Seuraavana päivänä, kun pässit olivat päässeet tuoreen ruohon makuun, eivätkä olleet enää niin nälkäisiä, maitohorsmat eivät enää oikein kelvanneet.

Ei auttanut muu kuin taas rukata aitaa. Totesimme tehneemme aidan lähinnä kai hevosille... Laskimme alalangan maastonmuodoista riippuen 15-30 cm, keskilanka 50-60 cm ja ylälanka n. 80 cm. Se oli sellainen kolmen tunnin urakka.

Aikaa tässä aitahommassa turaantuu aivan älyttömästi. Sen saimme huomata tänään, kun päätimme tehdä pässipojille totutteluaitauksen tallin eteen. Klo 06 heräsimme kaatamaan aitatarvikkeita omasta metsästä ja klo 11.20 tarha oli mukamas lammaspitävä ja pässit pääsivät ulos. Klo 11.43 pässit olivat taas karanneet ja saatu kiinnikin!

Noita perhanan pässinpäitä ei tunnu pidättelevän mikään! Johan yksi niistä kekkasi aidassa sopivan kokosen rakosen ja karkasi kolmen sähkölangan ja kolmen lankkuaidan takaa! Ja neljä muuta terhakkaana perässä! Kaksi jäi loukkuun aitaukseen ja paniikissa juoksuvat talliin turvaan. Ville oli juuri hetkeä ennen karkaamista ehtinyt todeta heinää mutustavista lampaista lauta/sähköaitauksessaan, että ompa idyllisen näköistä... Kohta jo ärräpäät lentelivät.

Houkuttelemalla saatiin karkulaiset takaisin ja taas tallin ovi säppiin! Ei muuta kuin aitaa korjaamaan, operaatio 3.

Vedettiin lisää lankkuaitaa ja lisää sähkölankaa. Nyt totutteluaitauksessa alin sähkölanka on n. 5 - 10 cm korkeudella.

Klo 15.15 uusi yritys. Keräsimme kottikärryllisen heinää niityltä aitaukseen ja päästimme taas pässit ulos. Nyt ne ovat olleet totuttelutarhassa siitä lähtien. Käyvät pienen tuikin ulkona syömässä ja kipittävät takaisin talliin sääskiä pakoon. Olemme pitäneet huolen, että niillä riittää aitauksessa syötävää. Nyt hieman jännittää, kun täältä naapurista palailemme takaisin mökille, että onko operaatio 3:kin vesitetty...

Rohmun lisäksi olemme nimenneet kaksi muuta pässiä. Pässipojista löytyy Usko-Eevertti sekä Luttinen. Uskosta tuli Usko siksi, että se on kaikkein kesyin pässi ja uskalsi ensimmäisenä ottaa meihin kontaktia. Se myös ensimmäisenä avasi suunsa ja päästi jo ensimmäisenä iltana vienon "mään" sekä meille että lampaita katsomaan tulleelle Onni-kissallemme. Luttinen on suloinen pieni, vain 18,6 kg pässipoika. Tosin luulemme, että se on kaikkien karkailujen "aivot", joten ehkä pässi ei olekaan niin "luttinen" vaan itse Peeveli!

Niin, olemme myös punninneet osan pässeistä. Ne, jotka saimme kiinni ilman suurempaa paniikkia. Usko-Eevertti on toiseksi suurin pässi ja painaa 25 kg (Rohmu on isoin). Lisäksi punnitsimme kaksi pässiä, joilla ei nimiä toinen painoi 22,8 kg ja toinen 22 kg. Ja miten ne sitten punnittiin? Pässi Kirsin syliin ja henkilövaakaan Villen kirjatessa lukeman ylös!

Huomenna on operaatio aidan madaltaminen, again. Kuinkahan monta kilometriä olemme jo kävelleet aitaa kiertäessämme. Ja kuinkahan monta kilometriä vielä tulemme aitaa kiertäessämme kävelemään?

Kuvia en saa vieläkään lisättyä. Tähän yritin liittää pässipojista ryhmäpotretin, mutta 45 minuutin lataamisen jälkeen luovutin. Pässejä on kuitenkin kaksi valkoista, kaksi mustaa ja kaksi harmaankirjavaa, jotka jo selkeästi erottaa toisistaa sekä värityksiltään että tavoiltaan.

5 kommenttia:

  1. Noniin, siinä alkoi teidän lammaskesä. Kun näkee kiltit lampaat laituimella ja ajaa autolla ohi niin idyllistähän se on. Yksikään lammaspitäjä ei varmasti pidä lampaita idyllisinä näkymänä, kun lyhyinä hetkinä harvinaisen kauniin kesäillan hämärässä.

    Minulta tuntuu, että on helpompi elää lampaiden kanssa jos itse myös muutan itseni lampaaksi kesän aikana. Ole lammas, ajattele kun lammas. Katso että alueella on virikkeitä. Nuoria poikia tarvitsee tutkittavia kohyeita. Kävin alkuviikosta Soilen luonna Muhun saarella ja hänellä oli valtavanison vanhan puurungon keskellä niittyä. Se oli lauman kokoontumispaikka. Sen päällä karitsat hyppivät ja sen varrella oli tuulensuojaa. Kaada ison puu niille tai propsi ja vie jyrsättäväksi. Haapa on paras mutta voi myös olla mänty.

    VastaaPoista
  2. Hihihiiii! :) siinähän teillä on ohjelmaa kerrakseen. Toivottavasti jo keskiviikkoon mennessä ne pysyy siellä aitauksessa, ettei meijänkin tarvitse osallistua lammasjahtiin :D

    Jasmin olisi kovasti kiinnostunut keksimään yhdelle pässinpojalle nimen *vinkvink*

    Terkkui lähettelee myös Mummu ja Pappa.
    Mummu: Lampaathan pitää teidät virkeinä ja liikenteessä!

    Nähdään pian! T, Elina ja muu poppoo

    VastaaPoista
  3. Kylläpäs kuulostaa ihanalta! Ja tuo karkailu ja muu säätäminen tuo sopivasti säpinää, ettei liian romanttiseksi mene:) Hauska tuo Annikan kommentti "Ole lammas, ajattele kuin lammas.":D Niinhän se menee että on yritettävä asettua niiden asemaan, toisaalta nuoret pässipojat taitaa olla niin kekseliäitä ja toisaalta rohkeita että mielikuvitusta saa käyttää:) Toivottavasti aita pikkuhiljaa pitää pojat sisällään, kohta varmaan ilmaantuu jokin uusi "haaste" vanhan tilalle;) Ihanaa kesää teidän koko poppoolle!!

    T: Sanna Julkunen

    VastaaPoista
  4. Jatkan Sannan pohdinnot. Minä pikkasen veikkailee, että kun kerran käyty ulkopuolella niin on vaikeata pitää niitä aidan sisäpuolella. Toisaalta ovat lampaat kun lapset - pitää vaan selkeästi räjähtää kun ne tekee jotain väärin. Nekin haluavat sada kehuja eikä huutamista korvaan.

    Puuhaamista teidän pitää kyllä niille luoda laituimeen. Tukki olisi hyvä asia. Sen päällä voi hyppiä, sen ympäri juoksea, hieroa kylki sen vastaan, saada vähän tuulensuojaa ja leikkiä piiloa. No joo, vielä voi ottaa mittaa toisistaan päätä lhömällä yhteen ja samalla seisoa tukilla.

    Tarinoissa olemme lukeneet, että intiaanit osasi puhua eläinten kanssa. Ei se sen vaikeampaa ole - ole yksi heistä, käyttäydy kun ne ja olet osaa laumaa - jos kävelet niiden vierellä ne hyvin pian ottaa sinua osana laumaa.

    Pässileikeistä vielä - älä koskaan lyö pässiä vastaan päätä matkiakseen heidän valtataistelua. Se kasvattaa agressiivisuutta ja voi tuottaa jo yhden kesän aikana ongelma- ja vaaratilanteita. Olen usein nähnyt tällä leikillä "pilattuja" pässiä. Älä myös suosi tietty pässi. Jos halaut taputtaa ja vieroa - tee sitä satunnaisesri, ei säännöllisesti tiettyyn aikaan. Pässi jota taputat ja vieroat muuttuu hyvin agressiiviseksi jos sitä et tee yksi aamu ja alkaa myös vaatimaan yhä pidempi hieromissessio pikkuhiljaa. Jos et sitä tee hän voi ryntää sinut tai hyökkää takaa kun et ole varoillasi. Hyvä helleyden hetki voisi olla silloinkun vieraita tulee. Silloin voiantaa leipää ja hierota.

    Lapsien kanssa on toinen juttu vähän koska myös eläimet tajuavat että lapsi on pieni. Lapsi ei ole uhka. Toki, lapsiakin ne voi löydä. Minulla kun ei lle ollut vaan pässiä niin seuraa ja kirjaa asiat sinä. Voit myös piirtää laidun kartalle ja kirboittaa missä järjestyksessä ne laiduntaa laituimen eri osiot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja mobiililla työskentelyä varten mun sormet ovat liian isoja - huomasin että niin monikin kirjain tuli väärin edellisessä viestissä - mutta kenties kumminkin ymmärrettävää tekstiä.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!