sunnuntai 11. elokuuta 2013

Sadepäivän sekalaisia vaan ei sekavia mietteitä...


Mahtoikohan tämän kesän upeat helteet olla sitten siinä? Perjantaina satoi rankasti lähes koko päivän, ja siitä asti on satanut enemmän ja vähemmän päivittäin. Eilinen iltapäivä oli kuitenkin kesäisen lämmin, mutta taas sataa. Niitty kyllä tarvitseekin vettä, joten toisaalta sade on tervetullut. Syksyn pimenevät illat ja sadepäivä on kuitenkin kohtalokas yhdistelmä meidän aitalankoihin sähköä tuottavalle aurinkokennolle. Pilvisiä päiviä ei syyspimeällä kovin montaa tarvitse olla, jotta sähköntuotto on totaalisen tehotonta. Saapa nähdä koska lampaat hoksaavat, että aita ei välttämättä annakkaan tälliä... 

Alla sadepäivän kuluksi hieman sekalaista "diipadaapaa":

1940-luvulla aktiivisena olleen lampolan kivijalan rippeet on tulleet ryteikön uumenista selkeästi esiin kuivan kesän sekä lampaiden tallauksen ja syönnin yhteisvaikutuksesta. Taustalla häämöttää 1950-luvulla rakennettu talli/navetta eli nykyinen lampola.

Niityllä on kasvanut huomattavan paljon harakankelloa. Liekö kasvi on tykästynyt kuivasta ja kuumasta kesästä sekä korkeamman kasvuston vähenemisestä laidunnuksen ja niiton myötä.

Ylläreitä löytyy vanhan lampolan kivijalan rippeiden tuntumasta edelleen. Siellä on ollut risasta ja ruostuneesta hetekasta lähtien kaikenlaista kaatopaikkatavaraa...

Maanantaista lähtien annettu munitusrehu alkaa ilmeisesti vaikuttaa, koska Orvokin rähjä pyöräytti lauantaina munan.

Tänään meillä herkutellaan sunnuntailounaaksi Herra Meterssonin sisä- ja ulkofilettä ja vasta nostettuja uudispottuja. Kohta olisi myös aika päättää mitkä pässit teurastetaan seuraavaksi jonain viileänä aamuna. Ikävä päätös, jota ei haluaisi tehdä. On raskasta syödä lihaa, jonka tuntee. Mutta vain sellaiseen, kuten myös itse erästeltyyn lihaan, syntyy todellinen arvostus ja kunnioitus, minkä se ansaitseekin.




1 kommentti:

  1. Se elämä mitä annat lamapille on lampaiden paras elämä - ja myös se, että niitä lopetetaan maatilalla. Oma tuotettu liha, hoitamalla niittyä antaa elinpaikan niin monelle lajille (kasvit, hyönteiset) jne. Virossa sanotaan, että liha joka on kasvanut siinä jossa ihminenkin asuu ja oleskelee ja hänen oma hoitama antaa paras ravintoa. Fysiikanlaithan sanoo, ettei energia voi poistua vaan se muuttuu muodosta toiseen. Näin lampaanenergiassa on myös se energia mitä sinä itse olet niille antanut hoitamalla niitä ja se vaan siirtyy sinuun kun syöt niitä. (lohdutusyritys - sama ongelma minullakin mutta pitää kyllä sanoa, että nykyään oma kasvatettu liha maistuu niin hyvältä, ettei kaupasta ostettu liha oikein maistu miksikään...)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!