maanantai 2. heinäkuuta 2012

Vilukko (Parnassia Palustris)

Olen löytänyt niittyä tarkkaillessani jo monta kasvia, joita en ole siellä aikaisemmin huomannut. Huomaamatta jääminen on johtunut sekä tarkkailemattomuudesta että kasvillisuuden pituudesta. Nyt kun lampaat ovat nyhtäneet kasvillisuuden lyhyemmäksi myös matalat kasvit saavat tilaisuuden kukoistaa.

Olen koko ajan toivonut, että löytäisin jotain edes hieman erikoista. Toiveeni on kuultu, sillä pari päivää sitten laidunkierrosta tehdessäni huomasin niityn metsän reunamilla entuudestaan minulle tuntemattoman kasvin!

Kasvilla on valkoinen, jännittävän näköinen kukka. Koskiessa kukka tuntuu "kumimaiselta" ja siitä jää vieno tuoksu sormiin. Kasvin pienet lehdet ovat aivan maan tasalla. Kasvi on n. 7 cm ja saa todella kyykistellä sitä kuvatakseen.

Kasvi osottautui tarkemmin tutkiskeltuani Vilukoksi, joka on tyypillinen juuri Kainuun kaskimailla ja lettosoilla. Etelä-Suomessa kasvi on harvinainen, mikä selittänee sen, etten ole aikaisemmin moista kasvia nähnyt.

Vilukon kukka on ollut ennen vanhaa merkki heinätöiden aloittamiseksi. Tällä hetkellä heinän teko on hieman haasteellista, sillä taas sataa. Onneksi lampaat ehtivät muutaman päivän olla kuivina, sillä nyt taivas antaa tuutin täydeltä ja pojat ovat kohta taas läpimärkiä...



Huom! Myöhemmin tarkemmin parempaa kasvikirjaa tutkiskeltuani löytämäni kasvi ei olekaan vilukko vaan tähtitalvikki!

3 kommenttia:

  1. Hieman parempaa kasvikirjaa selattuani huomasin, että kasvi on tähtitalvikki eikä mikään vilukko!

    VastaaPoista
  2. Hieman parempaa kasvikirjaa selattuani huomasin, että kasvi on tähtitalvikki eikä mikään vilukko!

    VastaaPoista
  3. Kuvan perusteella en osanut itse arvata mitään. Vilukosta puhutaan paljon jos on vanha niitty ja itse olen myös käynyt ja "odottanut" sitä muttei se vaan ole ilmestynyt minun niittyyn ainakaan. Kenties joku päivä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!