lauantai 4. elokuuta 2012

Mesimarja (Rubus arcticus)

Mesimarja on pitkin kesää sulostuttanut niittyä lukuisilla vaaleanpunaisilla kukillaan. Olen odotellut niiden marjomista, sillä mesimarja on oikullinen marjoja. Se saattaa kyllä kukkia komeasti, mutta jättää marjat tekemättä.

Mesimarja lisääntyy rönsyjen avulla. Yhden emokasvin rönsyt voivat levitä laajalle alueelle muodostaen perimältään samanlaisen kasvuston. Tämä kasvusto voi kukkia runsaastikin, mutta jättää marjomatta, koska hedelmöittyäkseen kukat tarvitsevat siitepölyä toisesta yksilöstä. Epäsuotuisissa ympäristöoloissa kasvi voi myös kukkien sinnitellä pitkään, mutta marjoja ei muodostu.

Mesimarja on muinoin hyötynyt metsälaidunnuksesta sekä kaskeamisesta. Nykyisen tehokkaan metsän- ja maanmuokkauksen sanotaan vähentävän mesimarjan kasvupaikkoja.

Niityn mesimarjat näyttävät osittain marjovan. Marjoja ei kuitenkaan ole nimeksikään verrattuna kukintaan. Sen verran marjoja kuitenkin on, että olemme päässeet maistamaan tuoretta mesimarjaa muistaaksemme ensimmäistä kertaa ikinä. Siis miten taivaallisen ihanalta se maistuukaan! Vähän niinkuin vadelman ja ahomansikan herkullinen yhdistelmä. Ehdottomasti maukkain kaikista luonnon marjoistamme!

3 kommenttia:

  1. En ole itse koskaan maistanut mutta mieli toki tekisi ja se maistuu varmasti parhaiten kun syödään sitä niityllä miasä se kasvaakin. Syövätkö lampaat niiden lehtiä/marjoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole huomannut, että lampaat söisivät mesimarjaa missään muodossa. Elleivät sitten satunnaisesti kuten niittyleinikkiäkin välillä.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!