lauantai 21. heinäkuuta 2012

Hellettä ja heinäpoutaa

Ville niitti eilen jo toistamiseen toisen laidunlohkon alkuosan. Tai ei se enää ole edes mikään toinen lohko. Otettiin viikolla lohkoja rajannut aita pois. Nyt pässeillä on yksi iso laidun.

Pässit onkin paremmin käyttäneet nyt myös entistä toista lohkoa hyväkseen. Osittain varmaan myös siksi, että se on rinnettä ja näin ollen kuivempi kuin muu laidun.

Pässien kulkureitti niitylle on myös muuttunut. Entinen, keskellä niittyä kulkenut polku on niin vetinen, että pässit näyttävät kiertävän niitylle kuivan metsikön kautta.

Tänään teimme heinää Villen niittämältä alueelta kahden heinäseipäällisen verran. Siinä on mahdollisille ensi vuoden lampaille ainakin pehmikettä talliin ellei se maita ruoaksi. Joukossa kun on mm. mesiangervoa.

Heinänteko oli sen verran mukavaa puuhaa, että sitä voisi tehdä enemmänkin. Ja pitäähän niittojäte jokatapauksessa korjata pois rikastuttamasta ja tukahduttamasta kasvustoa.

Niittojätteen alta pilkistikin jo lyhyempää kasvustoa mm. peltopillikettä ja joitain sieniä. Lampaathan syövät myös sieniä. Saa nähdä onko nuo sienet lampaiden mieleen.

Vielähän sitä heinää ehtii tekemäänkin. Hellettä ja heinäpoutaa -kirjan mukaan Jaakon (25.7.) päivänä heinätöihin piti kuitenkin jo kiirehtiä juosten!


1 kommentti:

  1. Tuota kirjaa minulla ei ole, mutta heinätöitä on kyllä tehty vuosien varrella sekä viikatteella että heinäharavalla.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!