torstai 19. heinäkuuta 2012

Ketonoidanlukko!

Otsikon kasvia olen etsinyt koko kesän ja nyt se löytyi aivan sattumalta! Jostakin luin, että ketonoidanlukko on oikullinen esiintyjä. Kuivina kesinä se saattaa jättää maanpinnalliset osat tekemättä, mutta varmimmin sen löytää sateisina kesinä. Ja toden totta nyt on satanut! Sanottiimpa ketonoidanlukosta, että sitä saa hakemalla hakea ja joskus jopa kontata sen löytääkseen!

Näin meillekin kävi. Teimme metri x metri neliön, jonka Ville summanmutikasa nakkasi niitylle. Tunnistimme neliön sisältä mm. seuraavia kasveja:
- suolaheinä
- valkoapila
- voikukka
- heinätähtimö
- maitohorsma
- koiranputki
- keto-orvokki
- metsätähti
- pikkulaukku

Lisäksi löytyi muutamia kasveja, jotka näyttävät hämärästi tutuilta, mutta emme ole tunnistanet niitä vielä. Alueelta löytyi myös ainakin neljää eri sortin heinää, jotka ovat myös tunnistamatta.

Kasvien kirjuriapuna meillä oli pässi-pojat, jotka tulivat uteliaina tarkastamaan mitä oikein polvillamme niityllä kykimme. Rohmulle olisi paremman puutteessa maistunut kuulakärkikynäkin!

Sade oli juuri ajamassa meidät sisälle, kun äkkäsin ketonoidanlukon aivan neliömme reunalla. Hirmuinen sattuma, ettei kasvi ollut jäänyt rajauslautojemme alle!

Ketonoidanlukko kuuluu silmälläpidettäviin lajeihin. Se harvinaistuu avointen laidunten kadotessa.
Kasviin liittyy myös paljon erilaisia uskomuksia, joista mieleen jäi, että jos ketonoidanlukkoa kerää kuutamoyönä se avaa oven suljettuun sydämeen ja voipa sillä jopa karkoittaa noidan pahat taiat.


2 kommenttia:

  1. No kylläpäs oli mahtava löytö! Noidanlukot kasvavat yleensä ainoastaan lannoittamattomilla luonnonniityillä ja teidän niityn muu kasvilajistostahan myös näkyi että se on vielä melko hyvässä kunnossa oleva luonnon niitty. Tärkeä on pitää lammaskatras pieni, juuri kuten teillä nyt on. Jos laidunnatte, ympäristötukien mukaisesti siten että niitty on kovin matalaksi, "hyvin laidennettu" monimuotoisuus vähenee. Nykyiset ehdot eivät näin tukee sitä, että niitty on laidennettu epätasaisesti. Mutta, järkihän jo sanoo, että jos on monimuotoisesti laidennettu jää myös tilaa enemmän lajikkeille. Esim. heinäsirkka ja ruisrääkkä haluaa korkeaa heinää, toinen heiluttaa heinien latvoissa ja toinen peittääkseen itsensä ja pojansa. Jälkiniitto myöhemmin on parempi vaihtoehto. Ruisrääkästä vielä, että se haluaa keväällä saapua jonne on viimevuoden niittämättäkin olevia alueita, mutta jos on useampi vuosi niittämättä se vaikeuttaa taas linnun kulkua niityllä. Onkohan ruiskääkkää myös niinpohjoisessa kun teidän alueella?

    VastaaPoista
  2. Luontoportin mukaan ruisrääkkää olisi oulu-joensuu akselilla, joten täällä sitä ei ilmeisesti esiinny kun ehkä satunnaisesti.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!