sunnuntai 2. kesäkuuta 2013

Orvokki, Talvikki & Ukko-kukko

Olimme kukonlaulun aikaan hakemassa kanoja tänään isältäni kyytiin eli hieman klo 05 jäljestä. Ukko-kukko se komeasti jo kiekui pihalla.

Kanat saatiin hyvin pahvilaatikkoon, mutta kukko pisti hieman kampoihin. Kaikki kolme rauhoittuivat kuitenkin laatikkoon. Matkan aikana laatikossa rapisteltiin sulassa sovussa. Välillä laatikosta kuului vaimea potpotus.

Keli ei ollut mikään paras eläinkuljetukselle. Ei auttanut mitään, vaikka aikasin lähdimme, sillä jo klo 09 pintaan oli +21 astetta lämmintä. Yhdeksän tunnin ajomatkan ulkolämpötilan keskiarvo oli varmasti + 24 astetta! Onneksi autossa on ilmastointi.

Perillä kanat pääsivät pahvilaatikosta lampolaan. Nikkaroimme vain ensin sinne orren sekä lasittomiin ikkuna-aukkoihin kanaverkkoa. Ville raotti laatikkoa ja kukko ponkaisi heti komeasti ulos laatikosta! Kanoja joutui vähän kippaamaan. Kukko oli ihan hermona ja piti kauheaa meteliä. Jätettiin ne yksin riekkumaan, mutta kukko vaimenikin heti, kun jätimme ne keskenään.

Toisen kerran kun kävimme kanoja katsomassa, kukko oli hiljaa. Se uskaltautui jopa syömään meidän nähden. Kukko piti tyytyväisen kuuloista ääntä, jolla se selkeästi vinkkasi kanoille, että täällä on syötävää.

Kolmannella käyntikerrallamme kolmikko istui orrella. Kukko metelöi taas ja sai metelöintiinsä mukaan Orvokiksi nimeämämme kanan. Toinen kana, jota kutsumme Talvikiksi, kyyhötti hiljaa orrella. Yhtäkkiä äkkäsimme Talvikin pakertavan munan! Muna mäjähti maahan, osuen lautaan eikä heiniin, ja meni rikki. Sanoin Villelle aiemmin tänään, että kesän tavoitteeni on nähdä kanan munivan. En silloin arvannut, että tavoitteeni on jo parin tunnin päästä saavutettu!

Ennen yöpuulle menoa kävin viemässä kanoille apilaa ja kuusenkerkkiä. Kanat istuivat taas orrella, mutta kukko ei pihahtanutkaan.

Huomenna alkaa operaatio kanalan rakennus, johon kuuluu myös munintapesä, jottei munia enää syydetä orrelta lattialle säpäleiksi. Munantuotantomme on tällä hetkellä 100 prosenttisesti epäonnistunut.

Oheen laitettu kuva on räpätty Villeltä valmistumislahjaksi saamallani Samsung Galaxy tab note 10.1 tablettitietokoneella, jolla myös teksti on blogattu. Parempia kuvia luvassa, kun kanat pääsevät ulkoilemaan.

2 kommenttia:

  1. Voi että! Siellä ne söpösti touhuaa. Kanojen potpotus on suloinen ääni!
    Täälläkin on nyt kukkokiekuuta, kun naapurit ottivat pari kanaa ja kukon. Hauska ääni ja sopii tänne vanhaan kylään niin hyvin.
    Munakasta kesää ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, toivottavasti saisimme edes muutaman munan maistaa. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!