lauantai 27. heinäkuuta 2013

Hautova kana dilemma

Orvokki hautoi vielä koko eilisen päivän. Kovan pähkinnän tuloksena kävimme ottamassa sen alta munat pois. Olihan se hurmaava ja erittäin houkutteleva ajatus, että olisi tullut kananpoikia, mutta mihin ne olisimme syksyllä laittaneet... Joten järki käteen ja munat Orvokin alta pois. Varsinkaan kun emme ole nähneet kukon kertaakaan "hömpsäyttävän" kanoja eli todennäköisesti Orvokki olisi hautonut hedelmöittämättömiä munia. Vai mikäköhän sen hautomishalun nyt  laukaisi? Oliko kukko kuitenkin tehnyt temput vai tuliko vain edellisestä hautomisesta tarpeeksi aikaa kuluneeksi?

Ville nosti Orvokin määrätietoisesti pesästä lattialle, johon se jäi löhöämään. Kaksi munaa pesästä pois ja Orvokki takaisin pesään. No, Orvokkihan ei ollut liikkeestä moksiskaan vaan ikäänkuin jossain tyyneyden transsissa jatkoi hautomista ilman munia.

Orvokki oli vielä illallakin hautomassa! Kävimme nostamassa Orvokin pesästä lattialle, mutta se jäi siihen vain lysyssä makaamaan. Puoliltaöin kun kävimme laittamassa lampolan oven kiinni näimme Orvokin menneen jälleen pesään hautomaan!

Miten ihmeessä saada kanan hautomishalu katkaistuksi? Jos olisimme tämän hautomisvimman tienneet, olisimme antaneet Orvokin hautoa niitä kahta munaa... Netistä luin, että esim. kanan kastelu saattaa lopettaa hautomisinnon, kun tulee muuta puuhaa eli märkiä höyheniä suittavaksi. Taidan ensin kokeilla jauhelihaa. Ainakin tähän mennessä Orvokki on oikein singahtanut pesästä, kun j-lihaa on tuotu. Epäilen kyllä, että munimistranssi saattaa olla sellainen, että siinä äkkiä syömiset ja juomiset unohtuu...

Lähes jonkinlaiseen euforiseen transsiin meinasimme vaipua itsekin. Grillasimme pihanuotiolla lampaan (Kaksjakymmenen...) ulkofilettä. Parempaa ei oikeasti ole, paitsi ehkä savupalvilammas yltää melko lähelle... no mutta jos joku vielä väittää, että lammas maistuu villasukalta, niin kiitos tänne voi toimittaa kaikki maailman villasukat! ;)


Edit klo 7.30.

Nostimme lampolan ja kanalan aamutoimien jälkeen edelleen tyhjää pesää hautomassa olleen Orvokin orrelle istumaan. Se kyyhötti hetken orrella lysyssä, mutta kotvasen kuluttua valpastui ja rupesi sukimaan sulkiaan. Kukko ja Talvikki tulivat tarhasta katsomaan mitä Orvokki puuhaa, ja kohta kaikki kolme kököttivät orrella. Hetken päästä Orvokki lehahti lattialle ja rupesi syömään. Toivottavasti transsi on ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se ilahduttaa aina!